Start

LIBRIS Help

 

Nya funktioner

Egentligen är större delen av nya LIBRIS nytt från grunden. Ny systemarktektur, ny teknik, nytt gränssnitt, nytt frågespråk, nytt söksystem....men här berättar vi om funktioner som du som använder systemet kan ha stor nytta av. Vi berättar också löpande vad som händer i utvecklingsarbetet - nyheter i betan.

Nyheter

Ämnessökning med aspekter (2007-12-10)
Ämnessökningar som är uppbyggda i sträng (med s.k aspekter), är nu sökbara från vyn med titelinformation, under menyn 'Hitta liknande'
Beställa/fjärrlåna direkt från LIBRIS? (2007-12-10)
Nu finns det möjlighet för biblioteken att informera sina låntagare om just deras beställningspolicy vad det gäller beställningar direkt från webben. Informationen kommer att synas under fliken 'Hitta->Fjärrlåna' för inställda favoritbibliotek
Trunkering och maskering (2007-12-03)
Trunkering sker med asterisk (*) och maskering med frågetecken (?).
Deldatabaser på plats (2007-11-07)
I LIBRIS finns det möjlighet att avgränsa sin sökning till olika deldatabaser. Nationalbibliografin, KVINNSAM och Vilhelm Moberg-bibliografin är exempel på sådana delmängder. I träfflistans högermeny kan man också begränsa sin sökning till en deldatabas.
Nytt referensformat och ny referenshantering (2007-11-07)
Referensen visas nu direkt i vyn "skapa referens" för bättre överskådlighet och möjlighet att klippa och klistra direkt från gränssnittet. Vid flera träffar sker byte av visningsformatformat dynamiskt vid byte av format i rullgardinsmenyn. 'Harvard' är tillagt till övriga referensformat.
Inställning - hög kontrast (2007-11-07)
Fler anpassningmöjligheter. Man kan välja att ställa in högre kontrast och på ett lätt sätt ställa in större bokstäver efter personliga preferenser. Även utförligt eller kort träfflisteformat är inställningsbart.
Rensa historik och inställningar (2007-11-07)
Nu kan man enkelt rensa sin sökhistorik och sina inställningar från en länk ('Rensa historik') i tjänstens huvud.
Ämne och innehåll flyttat (2007-11-07)
Fliken 'ämne och innehåll' i visningen av en post är borttagen. Istället finns länkar (ämne, innehåll, sammanfattning...) som dyker upp dynamiskt i posten om det finns någon innehållsinformation, någon sammanfattning etc.
Materialtyper i utökade formuläret (2007-11-07)
Förenklad åtkomst till valbara materialtyper genom ajaxlänkar i utökade formuläret.
Ny detaljerad vy av posten (2007-10-01)
"Full vy" av en post har bytt namn till "Detaljer" och dessutom helt bytt utseende. Här kan man hitta all data som finns i LIBRIS om en titel.
Vidaresökning på ämnesord, klassifikation och genre i vyn "Detaljer" (2007-10-01)
Man kan vidaresöka på flera av de generella klassifikationskoder, ämnesord och genrebeteckningar som finns i den detaljerade vyn.
Ställa in favoritregion (2007-09-21)
Välj din favoritregion i Inställningar, så visas regionen med tillhörande bibliotek överst balnd de bibliotek som har titeln.
Begränsa träffmängden till endast avhandlingar (2007-09-19)
Nu finns det möjlighet att avgränsa sina träffar till endast avhandlingar genom en länk i träfflistans högermeny 'Avgränsa träffmängd'. Även i träfflistan får titlar etiketten 'avhandlingar'.
Se lånestatus direkt för inställda favoritbibliotek (2007-09-19)
Lånestatus (är boken utlånad?) visas direkt i gränssnittet under 'Mina bibliotek' om man har ställt in något favoritbibliotek
Ajax för finessfunktionalitet (2007-09-19)
Som komplement till Nya LIBRIS som tillgänglig tjänst enligt Vervas vägledning för 24-timmarswebben, används nu Ajax (en variant av javascript) för vissa funktioner i tjänsten som inte är basfunktionlitet. Grundläggande funktioner är fortfarande fungerande utan javascript.
Lista artiklar (2007-09-18)
Nu kan man man länka sig vidare från en tidskrift till indexerade artikelreferenser, eller från en monografiserie till de enskilda delar som ingår i serien. Se högermenyn ->Hitta liknande -> Tillhörande delar/artiklar, för t.ex. tidskriften "Västerbotten".
Nytt referensformat - BibTeX (2007-08-31)
BibTeX-formatet har lagts till bland övriga referensformat under Exportera-länken.
Kryssa för och hantera ett urval av poster (2007-08-13)
Nu finns möjligheten att kryssa för enskilda poster i en träfflista för vidare bearbetning. Posterna hamnar i "Mina poster" under sökhistorikslänken och kan sedan mejlas eller exporteras, t.ex i klartext eller till ett referenshanteringssystem.
Sökhistorik (2007-08-13)
Nu finns det möjlighet att gå tillbaka till tidigare sökningar via länken "sökhistorik" i den gröna sökmenyn. Sökhistoriken försvinner när session (besöket hos LIBRIS) avslutas.
Fler än ett favoritbibliotek (2007-06-28)
Nu har man möjlighet att välja upp till fem favoritbibliotek i Inställningar
Bevakning med Atom/RSS-läsare (2007-06-28)
Nu kan man bevaka sökningar med hjälp av Atom i sin Atom/RSS-läsare. (bild av RSS/feed-ikon).
Feed-ikonen hittas längst ner i träfflistevyn.
Fler möjligheter att avgränsa träffmängden (2007-06-20)
Förfina sökningen till endast e-resurser, barn- och ungdomsböcker eller till böcker som finns på det/de favoritbibliotek du har ställt in.
Avgränsa träffmängd
Skicka iväg en sökfråga och se vilken respons du får. Du får hjälp av systemet att avgränsa din sökning i träfflistan. Begränsa på typ, år, ämne, språk. Kanske är det en speciell författare du är ute efter?
Gruppera träffmängd
Gör din träffmängd tydlig genom att gruppera träffarna. Du kan få alla träffar på svenska tillsammans (gruppera på språk), eller göra en mängd av alla träffar som är tidskrifter (gruppera på typ).
Stavningskontroll
Stavar du fel i hastigheten hjälper systemet dig genom att ge ett sannolikt förslag "Menade du...?"
Relevansrankning
Mest relevanta titlar kommer högt upp i träfflistan.
Mitt/mina bibliotek
Om du väljer bibliotek i Inställningar visar en ikon () i träfflistan om något av dina bibliotek har titeln. Dina bibliotek visas också överst i vyn Hitta/Låna.
Länka direkt till biblioteken
Länka direkt till ditt biblioteks lokala katalogsystem från fliken Hitta/Låna.
Hitta andra utgåvor
Finns titeln på andra språk? Finns den som E-bok. Finns den utgiven i en äldre/nyare utgåva?
Bilder, sammanfattningar m.m.
Tilläggsinformation som stöd att bedöma ett material - är det här något för mig? Vi kommer att fortsätta att arbeta med innehållsförteckningar och recensioner för att förbättra utvärderingsunderlaget.
Hantera referenser
Spara poster i klartext eller exportera dem till referenshanteringssystemen EndNote, ProCite och RefManager (ris-formatet).
 • Mejla en länk till en träfflista eller posterna i klartext.
 • Mejla en länk till en speciell post eller posten i klartext.
Hitta fulltext lättare
Vi lyfter fram när titeln finns som fulltext, både i träfflistan och i visningen av en post. Ibland är dessa fulltexter fritt tillgängliga för alla, ibland krävs det att du är låntagare på ett bibliotek som har licens att visa fulltexten. Då visas en nyckelikon.
Sök vidare i externa tjänster
Hitta mer i andra tjänster som Google BookSearch och LibraryThing. Utdrag ur boken, innehållsförteckningar, bokomslag, personliga omdömen m.m.
Ladda ner ...
Sök direkt i LIBRIS från din webbsida eller webbtjänst.
 • En sökruta till din webbplats eller webbtjänst.
 • En sökingång i din webbläsare om du har Firefox 2 eller Internet Explorer 7.

Ännu inte på plats

En informationssökningstjänst som LIBRIS kan ju utvecklas kontinuerligt vartefter nya behov och önskemål dyker upp. En ständigt pågående process...

Några saker vet vi dock att vi måste, eller vill, föra in i betaversionen innan den kan ersätta nuvarande LIBRIS och detta behöver alltså inte rapporteras till oss.

Inplanerat men ännu inte infört:
 • Engelskt gränssnitt
 • Hjälpsidorna är rudimentära och kommer att omarbetas och fyllas på med information, index och tutorials (filmguider)
 • Hjälpsidor på engelska
 • Alfabetisk sortering och omvänd sortering
 • Index A-Ö
 • Fler exportformat, såsom RefWorks

Rättade buggar och förbättringar

 • Menyn över deldatabaser är nu sorterade efter antal poster
 • Nu finns ledtexter (t.ex 'Proveniens') och för vissa anmärkningsfält i vyn Detaljer
 • Buggar i formatet RIS (som används av referenshanteringssystemen EndNote, Reference Manager och ProCite) är rättade. Nu kommer årtal med, och värdpublikation anges när referensen är en artikel eller ett kapitel (2007-08-29)
 • Databasen fullt uppdaterad och löpande uppdateringsrutiner (1 gång per dygn) är igångsatta (2007-06-15)
 • Sökning med streck i ISBN/ISSN m.fl. nummerbeteckningar fungerar nu (2007-06-11)
 • Sökning på 10-siffrigt ger även träff på motsvarande 13-siffriga ISBN och vice versa

Copyright © LIBRIS - National Library Systems